5 activiteiten om het schooljaar te starten

Activiteit 1: Meet de groei van de leerling.
Maak de eerste schooldag een foto van alle leerlingen apart waarbij ze volledig op de foto staan. Deze foto’s kun je aan het eind van het schooljaar vergelijken met nieuwe foto’s. Zijn ze qua uiterlijk veranderd? Daarnaast meet de leerlingen op! Plak een stuk behang of karton tegen de muur en trek voor iedereen een streep. In januari en juli kun je dit nog een keer herhalen, vooral in het zesde leerjaar is de groei erg leuk om terug te zien. De metingen kun je ook weer terug laten komen in een rekenles.

Activiteit 2: Laat de leerlingen verwachtingen opschrijven.
Wat verwachten de leerlingen van dit jaar? Leerlingen schrijven op een blaadje wat ze dit jaar  naar uitkijken. Misschien kijken ze uit naar het schoolreisje, spreekbeurt, kamp, Koningsdag of nieuwe vakken als Engels of topografie. In lagere groepen kun je dit sturen door vooraf vragen op te schrijven, hierdoor kan iedereen in ieder geval wat opschrijven. Op de laatste schooldag van het schooljaar kun je de briefjes teruggeven. Je kunt dit ook doen door middel van afbeeldingen. Laat de leerlingen een vision board maken met afbeeldingen wat zij verwachten van dit jaar. Misschien een plaatje van een spreekbeurt, vakantie, uitwisseling en een musical. Niet alles hoeft over school te gaan, misschien gebeurt er wat in de persoonlijke situatie krijgt iemand een zusje of broertje. Dit heeft allemaal invloed op het gedrag van de leerling.

Activiteit 3: Laat de leerlingen wat maken.
De eerste schooldag brengt bij iedereen spanning mee. Wanneer de leerlingen lekker met een opdracht bezig kunnen zal de druk wat weg vallen. Daarnaast kunnen ze ook met elkaar praten over de vakantie of andere belevenissen. Ze kunnen bijvoorbeeld de eerste schooldag een verjaardagskalender maken. Voor ideeën kun je kijken op verjaardagskalender deel 1 en deel 2. Hieronder ook een leuk voorbeeld, wie kent ze niet? De kleine gele wezentjes ‘minions’ uit de film Dispicable Me! Laat de leerlingen er allemaal 1 maken en plak ze op een groot vel. Hierdoor heb je meteen een leuke versiering voor in de klas.

Lesidee1schooldag

 

Activiteit 4: Geef een gewone les.
Leerlingen zijn vaak erg benieuwd naar de vakken die zij in de nieuwe groep krijgen. Een idee is om juist met dat nieuwe vak te beginnen, hierdoor haal je wat spanning bij de leerlingen weg. Wanneer de leerlingen voor het eerst Engels krijgen kun je hiervan alvast een kort lesje geven.  Door ze een klassikale les te geven kunnen ze wennen aan jouw stijl van lesgeven en haal je misschien wat spanning bij ze weg. Door ze ook even individueel te laten werken merken ze wat bij jou de grenzen zijn. Mag je overleggen als het niet lukt? Mag je ondertussen wat vragen? Wat als je klaar bent? Mag je naar het toilet? Hierdoor laat je onbewust de regels in de klas al zien. Begin met een wat lager niveau, hierdoor heeft iedereen de kans om een antwoord te geven. Geef ook veel complimenten hierdoor krijgen de leerlingen meer zelfvertrouwen en houden zij een goed gevoel over aan de eerste schooldag.

Activiteit 5:  Plan een sportactiviteit.
Gegarandeerd succes bij de leerlingen. Vooral wanneer de leerlingen elkaar nog niet zo goed kennen is sport een goede manier om kennis te maken. Kies een vorm waarbij verschillende sporten en spellen aan bod komen, hierdoor is iedereen wel ergens goed in. Plan de activiteit aan het einde van de dag. Vooral op een eerste schooldag zijn er veel prikkels en indrukken te verwerken. Door even te kunnen uitrazen verwerken de leerlingen al veel.

 

Bron: http://koffiekwartier.nl/de-eerste-schooldag-6-activiteiten/

Geef een reactie

Warning: Undefined array key "rerror" in /customers/2/1/4/klastools.be/httpd.www/wp-content/plugins/wp-recaptcha/recaptcha.php on line 291
 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.