De tafels ‘actief’ oefenen

Gevonden op Pinterest

Woordsoorten-is-het

Een “Wie-is-het” spel, maar dan rond woordsoorten. 2x afdrukken, lamineren en klaar!
Goed voor 3de graad!

Woordsoorten-is-het

Fietsdictee

Het fietsdictee is ideaal om actief aan de slag te gaan rond woordpakketwoorden, maar zelfs technisch lezen. Eén van de leerlingen stapt op zijn fiets en fietst van de ene kegel naar de volgende twee zoals op de tekening hieronder aangegeven.

De leerling die bij de eerste kegel blijft staan toont een pakketwoord, de fietsende leerling kijkt achterom, leest het woord. Hij rijdt terug naar de eerste kegel en spelt het woord dat hij/zij zonet gezien heeft.
Als het woord fout is, rijdt de leerling opnieuw het traject en krijgt hetzelfde woord te zien tot het juist is. Na een tijdje wisselen beide partijen.
Indien gewenst kan er ook een wedstrijdprincipe aan gekoppeld worden.

fietsdictee

Running dictation

Hoe ga je te werk bij ‘running dictation’?

Je verdeelt de klas in duo’s, waarbij je er op let dat er telkens 2 cursisten van min of meer hetzelfde niveau samenwerken.
Elk duo heeft een ‘runner‘ (de dicterende partner) en een ‘writer‘ (de schrijvende partner). Alle writers gaan aan een tafel achteraan in de klas zitten. De runners gaan naar het bord (of waar hun dictee hangt of ligt) en lezen een woord of zin van hun dictee in stilte.
Vervolgens gaan ze naar de writers achteraan in de klas en dicteren ze het woord of de zin aan hun partner. Ze mogen in geen geval zelf het woord of de zin neerschrijven. Het is de bedoeling dat ze het dicteren aan de writer die het dan correct moet schrijven. Indien er een fout geschreven wordt, moet de runner aangeven welke letter er fout is en door welke letter de writer deze moet vervangen. De runner blijft heen en weer lopen tot het volledige dictee correct genoteerd is.

Vooraf heb jij voor elk duo een blad met de te dicteren woorden of zinnen klaargemaakt. Deze woorden of zinnen zijn als het ware op maat van het duo gemaakt. De zwakste leerlingen kunnen dus een dictee krijgen met enkel (een beperkt aantal) kernwoorden, de sterkste cursisten kunnen een dictee krijgen met zinnen waarin deze kernwoorden voorkomen. Alles dus op maat (niveau, schrijftempo, …) van de cursist.
Wanneer het dictee klaar is, gaan beide partners naar het bord en controleren ze of hun dictee juist is. De verantwoordelijkheid bij deze oefening ligt volledig bij de runner. Hij/zij moet ervoor zorgen dat de woorden correct geschreven zijn en indien nodig aanwijzingen geven om ze juist te schrijven (aanwijzingen, niet zelf schrijven !).

Bij een volgende running dictation veranderen de partners ook eens van rol. Een leerling die quasi onverstaanbaar is, zal echter nooit de rol van runner op zich nemen.

Voordelen van running dictation:
De leerlingen zijn allemaal zeer actief bezig, ze kunnen ook niet anders. De runner moet het woord lezen (letter-klankkoppeling maken), onthouden, dicteren en controleren. De writers moeten luisteren en schrijven (klank-letterkoppeling maken).
Je werkt werkelijk op maat van de leerling. Iedereen is bezig op zijn/haar niveau. Bij een klassiek dictee zijn er altijd leerlingen voor wie het eigenlijk een beetje te gemakkelijk is en andere leerlingen voor wie het dan weer veel te moeilijk is. Dit is in principe niet mogelijk bij running dictation, tenzij je aan alle duo’s hetzelfde dictee geeft.

Nadelen van deze werkvorm:
Ook al moet je zelf niet dicteren, het is een zeer vermoeiende werkvorm. Sommige runners kunnen het niet laten om toch de pen van de writer te nemen en zelf het woord snel opschrijven. Dat mag dus niet!
Doordat de leerlingen naast elkaar zitten kunnen ze sneller bij elkaar spieken.

http://www.nt2enalfa.com/

Leren met LEGO

Leren met LEGO is leuk, speels en uitdagend. Op deze website vind je 100 gratis LEGO werkbladen, uitdagingen terug om in de klas te doen.

Educatief Pakket: Na-Apen

Technopolis biedt op zijn website heel wat educatieve pakketten aan, zoals het educatief pakket na-apen. Hier gaan kinderen aan de slag rond imitatie. Heel wat onderwerpen komen aan bod zoals: biotopen, eigenschappen van materialen, muzische vorming,…

Presentatievormen

Er bestaan ongelooflijk veel manieren om een presentatie te geven. Ik denk hierbij aan een muurkrant, posterpresentatie, powerpoint,… maar er bestaan zoveel andere manieren. Ik ging op zoek naar bestaande documenten die op kindermaat uitlegden hoe je een presentatie zou kunnen vormgeven. Daarom ontwikkelde ik zelf onderstaande fiches rond presentatievormen.

Ik ben mij ervan bewust dat deze nog niet helemaal op punt staan en ben daarom op zoek naar feedback. Heb je een opmerking, tip,…? Laat ze dan zeker achter via een reactie. Zo kan dit materiaal alleen maar beter worden!

Presentatievormen

Een voorbeeld van de fiches "presentatievormen"
Een voorbeeld van de fiches “presentatievormen”

Ik heb, wie heeft…?

Het grote “Ik heb, wie heeft…?” overzicht!

Hoe werkt het?
Ieder kind krijgt een kaartje. (Let op: Alle kaartjes moeten op!)
Een kind begint. Het zegt dan wat er op zijn kaartje staat. Ik heb, wie heeft…?
Het kind dat het kaartje heeft dat aansluit op het ‘wie heeft’ stukje van de vorige leerling,
vertelt wat er op zijn kaartje staat. Zo gaat de slinger door tot alle kaartjes geweest zijn.

Je kunt de kinderen ook op volgorde naast elkaar laten staan.
Aan het eind kun je dan makkelijk controleren of de kinderen op de goede volgorde staan.

Het voordeel van dit spelletje is dat de leerlingen constant op moeten letten of hun kaartje aan de beurt is. Daarnaast is het ook een leuke startactiviteit voor een les, in duowerk/hoekenwerk,…

J’ai Qui a Nombres 28 cartes
J’ai Qui a – Nombres

Ik heb wie heeft – vormen
Ik heb wie heeft – procenten 2
Ik heb wie heeft – procenten 1
Ik heb wie heeft – tafels 6-10
Ik heb wie heeft – tafels 1-5
Ik heb wie heeft – sommen 0-20
Ik heb wie heeft – dobbelstenen 1-12
Ik heb wie heeft – geld 0,25 – 0,50 – 0,75 en hele euro’s
Ik heb wie heeft – sommen 0-20 gevorderd
Ik heb wie heeft – beginletter
Ik heb wie heeft – leeg
Ik heb wie heeft – klokkijken hele en halve uren
Ik heb wie heeft – geld tot 5 euro met munten
ik heb wie heeft – hoofdsteden Europa
Ik heb wie heeft – klokkijken heel, half uur + kwartieren
Ik heb wie heeft – geld tot 10 euro met munten en briefjes
Ik heb wie heeft – voor en achtervoegsels
Ik heb wie heeft – geld tot 20 euro met munten en briefjes
Ik heb wie heeft – klokkijken alle tijden
Ik heb wie heeft – breuken

http://jufyvon.blogspot.nl

http://lescreationsdestephanief.blogspot.ca/

Bingo Spel: breuken

Ik blijf bij de website van jufshanna.nl
Ik vond hier een fijn bingo-spelbord rond breuken.
Klik hier voor het bingo-spelbord rond breuken. Ik vond er ook interessante werkbladen rond breuken:
breuken werkblad3
breuken werkblad2
breuken werkblad1
werkbladen breuken