Deze video vraagt 47 minuten van jouw kostbare tijd. Maar je zal het gegarandeerd als een verrijking beschouwen!
Category: Professionele Ontwikkeling
Help! Waar is de rust in mijn klas?
Je bent dan zover, je zet in op verschillende werkvormen die kinderen de kans geven om zich te ontwikkelen binnen de 21ste-eeuwse vaardigheden; de keerzijde van die medaille is dat het niet altijd even stil is in je klas. Tijd om na te denken over verschillende plekken in je klas/in de gang/in je school…
Creëer stilteplekken, plekken voor overleg en plekken om te luisteren naar instructie.
Ga op zoek naar plaatsen, maar zorg er ook voor dat je de juiste momenten uitkiest.
Hiernaast is het belangrijk dat de kinderen zich hier zelf bewust van zijn, denk samen na hoe je visueel maakt hoeveel ‘lawaai’ er overal mag zijn. Eventueel zorg je voor een zichtbare decibelmeter in de klas (daar zijn ook zeer fijne apps voor!) en spreek af onder welke waarde jullie zullen blijven.
Overgangsmoment
Nog een manier om dit aan te pakken is stil te staan bij het overgangsmoment van drukte naar stilte. Vaak komen kinderen erg druk van de speelplaats of van de drukke ochtend de klas binnen. Reguleer dit overgangsmoment: 10 minuten yoga, even wat beweging of een ander ritueel zorgen meteen voor een heel ander gevoel en de bijbehorende decibels. Hou het vol en installeer een nieuwe gewoonte, het resultaat zal er zijn.
We mogen het kind niet met het badwater weggooien: differentiatie en actieve werkvormen kunnen niet ontbreken in een kwaliteitsvol onderwijsaanbod. Maar we mogen ook niet doof zijn voor het lawaai dat hier mee gepaard kan gaan. Grote voordeel is dat je er als school veel en snel iets aan kan doen. Experimenteer bewust met verschillende vormen en manieren en kijk wat er werkt voor jouw klas en school. Want niet iedereen kan zomaar even zijn hoorapparaat even uitzetten als het wat teveel wordt…
inspired by: schoolmakers.be
Straffen en belonen
Omgaan met problemen
Visie
- Universele wondermiddelen en kant – en– klaaroplossingen voor problemen bestaan niet.
De schoen die het ene kind past, knelt het andere. - Een kind heeft een probleem, een kind is geen probleem.
M.a.w.: een kind is meer dan zijn probleem alleen.
Gedrag observeren mag geen interpretatie zijn. Train jezelf in niet oordelen. - Moeilijk gedrag is ooit opgebouwd, dus het kan ook worden afgebouwd.
Opvoeden is blijven geloven in ontwikkelingsmogelijkheden.
Opvoeden is een groeiproces voor alle partijen. - De oorzaak van moeilijk gedrag is moeilijk gedrag.
Moeilijk gedrag kan een symptoom zijn, een verkapte hulpvraag. Heb oog voor ‘wat achter het gedrag zit’. Problemen zijn een signaal. Problemen zijn leerkansen. - Moeilijk gedrag wordt op verschillende manieren geuit.
Opvallend druk actingoutgedrag valt meer op dan teruggetrokken, gesloten gedrag. Zet je bril op, herken beide vormen.
- Staar je niet alleen blind op moeilijk gedrag. Let ook op positieve signalen en contacten.
Probleemverlagende tips
-
Mensen groeien vanuit dingen die ze kunnen en die gewaardeerd worden.
Pak iemand aan bij positief gedrag. Zorg voor positieve bekrachtingen en toon positieve betrokkenheid en interesse (verbaal, non-verbaal, materieel,…)
-
Geef expliciet positieve feedback: spreek positieve toekomst gerichte taal, luister actief en empathisch, reik gedragsalternatieven aan. Laat ervaren dat fouten maken mag, gebruik ik-boodschappen. Vermijd rampwoorden als ‘nooit en ‘altijd’.
-
Samen werken aan een probleem en alternatieven zoeken stimuleert betrokkenheid en onderlinge solidariteit. Verantwoordelijkheid durven geven is een blijk van vertrouwen.
-
Ga geen machtsstrijd aan met de jongere maar stel je open. Verwacht geen wederkerigheid.
-
Bied structuur.Stel duidelijke regels en grenzen en pas ze consequent toe. Bepaal samen ook de tolerantiegrens. Aan welk soort tussenkomst en ondersteuning heeft het kind behoefte?Affectief? Informerend? Gedragsregulerend?
Elke jongere heeft anderen noden. Soms kan autoritair verbod nodig zijn, soms ook het negatieve negeren. -
Denk aan de waarde van jezelf als ‘goede voorbeeld’. Kinderen leren veel impliciet en spontaan, dus ook motivatie, enthousiasme, levensoptimisme,… gewoonweg door dit te ervaren bij iemand.
-
Noem jongeren regelmatig met hun naam. Dat geeft hen identiteitswaarde.
-
Onderschat het belang van humor niet! (Glim)lachen ontlaadt en relativeert. Wie glimlacht is sterker dan wie boos wordt.
-
Doe appèl op hun ‘intern geweten’. Kom niet vaak terug op vorig wangedrag en wees constructief, concreet en duidelijk in het formuleren van gewenst positief gedrag.
-
Het kennen van de oorzaken van moeilijk gedrag kan verhelderend werken, maar biedt op het moment zelf niet steeds een oplossing.
-
Gewoontecirkels doorbreken is moeilijk en vraagt tijd. Gun jezelf en anderendie tijd. Geloof ook in de heilzame kracht van de herhaling.
-
‘Verbondenheid’ bieden als antwoord op de-link-wentie: mensen hebben geen link meer met anderen, zichzelf, de omgeving.Oplossing is dus: opnieuw een band van respect ervaren en verbondenheid scheppen.
Bron: http://www.sports-media.be/links/klasmanagement.pdf
Concreet klasmanagement
De eerste keer
Stiltemoment
Wat – hoe en waarom
Periferen en gericht zijn op de klas
Stopgedrag
Wat moet je doen? Vier tips:
- De beginners opmerken. . Vooral bij beginnende leerkrachten en studenten blijkt het waarnemen van het begin van ongewenst gedrag erg moeilijk. Het wordt vaak gewoon niet gezien. De verklaring hiervoor is dat beginners meestal meer gespannen voor de klas staan. Gespannen mensen vernauwen hun blikveld; ze kunnen hun aandacht niet spreiden. Ze bewegen weinig en kijken soms alleen naar de leerlingen die pal voor hen zitten. Het wordt uiteraard wel erg verleidelijk voor de ‘verwaarloosde’ leerlingen om zichzelf bezig te gaan houden. De oplossing is dat gespannen beginners zichzelf dwingen om toch rond te kijken.
- Het gedrag echt doen stoppen. Je moet zo reageren dat het storend gedrag effectief stopt. Een belangrijke tip is dat je dreigen of waarschuwen moet proberen te vermijden. Dreigen is als het ware een erkenning dat je eis om te stoppen ook opgevolgd kan worden.
- Je gedrag moet ook aangepast zijn. Een stevige uitbrander voor een leerling die voor de eerste keer zijn kauwgom vergeten was uit de mond te doen, is ‘niet op maat’.
- Bewust aandacht besteden aan je lichaamstaal. Een uitstraling van vastberadenheid werkt bijvoorbeeld uitstekend. Even streng aankijken heeft vaak meer effect dan een verbale waarschuwing. Het voordeel van dit non-verbaal stopgedrag is dat je je les niet hoeft te onderbreken. Wanneer non-
verbaal stopgedrag niet werkt, moet je overgaan naar een krachtiger middel.Het is als het ware een soort ladder die begint bij viendelijke, milde vormen van correctie en eindigt bij de krachtigste. Het repertoire aan de krachtige kant bestaat uit bijvoorbeeld een stevige klap op tafel, een donderpreek of straf.
Gewoontegedrag creëren
Dit gedrag van de klas, dat we gewoontegedrag noemen, is er niet zomaar gekomen. Mevrouw Sioen is daar de eerste lessen heel bewust mee bezig geweest. De eerste les had ze duidelijk verteld hoe ze wilde dat de lessen zouden starten (zie wat-hoe-en-waarom-model).
De tweede les herhaalde ze dat nog een keer terwijl de leerlingen hun agenda inschreven. ‘Als jullie klaar zijn, mag je in alle stilte je agenda opbergen’. Goed gewoontegedrag ontstaat immers door oefening en herhaling.
Bron: http://www.sports-media.be/links/klasmanagement.pdf
Groepsdoelen of persoonlijke doelen
Aan de hand van de groepsdoelen kan ieder kind (met behulp van de leerkracht) zijn of haar persoonlijke doelen stellen. Voor het ene kind zal dat betekenen dat de lat hoger wordt gelegd dan het groepsdoel en voor een ander juist lager. Ieder kind kan de eigen vorderingen bijhouden in een portfolio. Zo wordt de groep, maar ook ieder kind persoonlijk uitgedaagd om te werken aan haalbare doelen. Ook de evaluatie van de doelen, de reflectie op eigen werkhouding en toppers van het werk van de leerling krijgen een plaats in de portfolio.
Filmpjes
Portfoliogesprek
Portfoliogesprek from Klasse.pro on Vimeo.
Leerling vertelt over portfoliogesprek
leerling over portfoliogesprek from Klasse.pro on Vimeo.
Bron: www.klasse.pro
Klasmanagement
De Leerkuil
Safebook
Safe op Facebook.
Ook al mag je pas vanaf je 13de een Facebookaccount, toch zijn er heel wat kinderen die als 11-jarige (of jonger) een Facebookaccount hebben. Het enige wat je dan kan proberen is kinderen er zich bewust van te maken wat je beter wel of niet doet.
Meester Tim maakte er een mooie poster van.
Zelfvertrouwen
Regie nemen voor je eigen leerproces
Ook bij mij op school zetten we in op zelfonderzoekend leren, maar ook op zelfsturing. Dat is lang niet zo makkelijk als het klinkt. Er zijn daarom ook al veel zaken over geschreven.
Op de website van kpcgroep stonden enkele interessante PDF-bestanden waar je tips en tricks krijgt.
– Regie nemen voor je eigen leerproces
http://www.kpcgroep.nl