Mediawijs met Interland

Google ontwikkelde speciaal voor leerlingen van het basisonderwijs een ongelooflijk (Nederlandstalig!) platform om kinderen wat bij te brengen omtrent mediawijsheid. Het spel is opgevat in 4 verschillende werelden:

  • Berg van voorzichtigheid (Wat deel ik met wie?)
  • Schattentoren (Beveilig je geheimen; de keuze van een goed wachtwoord, voorwaarden van een goede beveiliging,…)
  • Koninkrijk der vriendelijkheid (Hoe gedraag ik me online?)
  • Rivier van de waarheid (Fakenews, valse profielen,…)

Door de interactieve spelvorm raken kinderen heel eenvoudig in de ban van correct mediagebruik.
Fijne ervaringen met Interland? Deel ze gerust!

GA NAAR INTERLAND

De Leerkuil

BREAKING: Minister Crevits volgt Finland en vereist een masterdiploma van elke leerkracht

Minister Hilde Crevits (CD&V) heeft in een uitzonderlijke onderwijscommissie een stap gezet in onderwijsvernieuwing. Er wordt van nieuwe leerkrachten verwacht dat ze een masterdiploma hebben, onderwijs wordt meer op maat van het kind gebracht, een lesdag zal nog tussen de 4 à 5  lesuren van 45 minuten duren. 

We vliegen even naar Noord-Europa waar Finland al jaren een voortrekkersrol speelt op het vlak van onderwijsvernieuwing. Het niveau van het onderwijs is er niet alleen van een betrekkelijk hoog niveau, het aantal lesuren per dag ligt er het laagst in de EU. Leerlingen gaan er vanaf hun 7de levensjaar naar school. Huiswerk is er bij wet verboden.

“Ons onderwijs staat voor enorme uitdagingen”, aldus Hilde Crevits. “Om deze uitdagingen meer haalbaar te maken moeten wij als Vlaamse regering mee het goede voorbeeld geven. Tot op vandaag  is er, op decretaal niveau, in ons onderwijs weinig veranderd ten opzichte van de jaren ’70. Daarom vond ik het, samen met de Vlaamse Onderwijskoepels, tijd voor verandering. Hoe we alles concreet gaan aanpakken weten we nog niet, wellicht kiezen we voor een overgangsmaatregel waarbij we het kleuteronderwijs stap voor stap dichtschroeven en kinderen pas vanaf hun zevende naar school gaan.”

De minister hoopt dit voorstel vanaf september 2019 vorm te geven.

 
 
 
 
 
 
 

Onder de indruk van dit nieuws?
Kijk dan even naar de datum van deze post… 😉

Apps-Enquête voor leerkrachten basisonderwijs

Invullen kan nog tot 11 maart 2016!
Via deze link kan je meewerken aan de enquête

Het GO! en het departement Educatiewetenschappen van de VUB slaan de handen in elkaar om een didactische ‘app’ te ontwikkelen voor leerkrachten basisonderwijs. Help jij mee aan de ontwikkeling van je toekomstige handige harry?

​GO! is een partner in het t-MAIL project [teacher Mobile Application for Innovative Learning], dat gecoördineerd wordt door het departement Educatiewetenschappen van de VUB. Met t-MAIL willen het GO! en de VUB een app ontwikkelen om via mobiele toestellen, zoals smartphones en tablets, leerkrachten in het basisonderwijs te ondersteunen bij het invoeren van zelfgestuurd leren in hun lespraktijk.

Eerste stap hierin is zicht krijgen op de behoeften, bekommernissen en verwachtingen van leerkrachten basisonderwijs rond het gebruik van apps die hen kunnen ondersteunen in hun professionele ontwikkeling.

Daartoe hebben de ontwikkelaars een enquête opgesteld die gericht is aan leerkrachten basisonderwijs in heel Europa. De vragen beantwoorden duurt ongeveer 10 minuten. De enquête wordt afgesloten op 11 maart. De vragen zijn in het Engels. Antwoorden kan je, waar nodig, gerust in het Nederlands.

Jouw input is van cruciaal belang is voor het slagen van het project. Hoe meer respons hoe gerichter de ontwikkelaars de app kunnen uitwerken.

Via deze link kan je meewerken aan de enquête.

Creativeit stimuleert totale hersenontwikkeling

Ik ging onlangs naar een lezing van neuropsycholoog professor Christophe Lafosse. Hij benadrukte nogmaals dat wat kinderen ervaren, zelf ontdekken,… veel meer toedragen tot hun hersenontwikkeling en dus ook tot hun totale ontwikkeling. Hierbij haalde hij ook enkele voorbeelden aan van “Jelle Jolles”. Professor neuropsychologie in Nederland. Op zijn website vond ik dan een lijstje van 29 argumenten waarom je niet creatief in het onderwijs zou kunnen zijn. Uiteraard zijn er miljoenen argumenten om kinderen wèl creatief te laten zijn!
Daarbovenop vond ik gewoon een ongelooflijk interessante post, die ik dan met plezier wil overnemen en hier wil posten. Tips, readers,… om creativiteit in de klas te stimuleren!

  1. Creativiteit & vernieuwend denken: het gaat om inhoud en ní­et om de vorm: een stevig artikel in De Correspondent
    Lees het artikel & tweet 23-02-2015
  2. Er zijn sterke verbanden tussen spelen, leren, sociale innovatie, vaardigheden (skills) en creativiteit (Mooi rapport van The Changemakers)
    Lees het artikel & tweet 04-04-2015
  3. Voor creativiteit blijkt ook het cerebellum essentieel te zijn. Daarom zijn naast denken en voorstellen ook ‘handelen’, ‘actie’ en ‘bewegen’ nodig!
    Lees het artikel & tweet 05-06-2015
  4. 20 tips voor activiteiten op gebied van wetenschap & techniek alsmede creativiteit. Met leuke denk-doe-vraag-maak-dingen
    Lees het artikel & tweet 09-06-2015
  5. Over denk-creativiteit, maken & doen op school, en hoe je speciale ruimten daarvoor kunt inrichten
    Lees het artikel & tweet 16-07-2015
  6. Divergent denken en creativiteit-in-het-dagelijks-leven hebben te maken met filteren en verwerken van zintuiglijke informatie
    Lees het artikel & tweet 07-03-2015
  7. Scholieren uit achterstandswijken ontwikkelen door Rubik’s Cube vaardigheden in redeneren, creativiteit en denken
    Lees het artikel & tweet 02-09-2014
  8. Tot welke soort creativiteit voelen we ons het meest aangetrokken?
    Lees het artikel & tweet 24-12-2014
  9. Genius Hour in de klas (over ideeën-creativiteit, over bedenken van nieuwe dingen en activiteiten): waardevolle ervaringen en tips
    Lees het artikel & tweet 31-01-2015
  10. De MAKE beweging met waardevolle tips en trucs rond bouwen & maken, creativiteit, nieuwsgierigheid
    Lees het artikel & tweet 15-09-2014

 

www.jellejolles.nl

Youtube lanceert kindvriendelijke app

Aanstaande maandag zal YouTube een app lanceren die gericht is op kinderen. Zo laat USA Today vandaag weten. De app zal initieel alleen beschikbaar zijn in de V.S. en exclusief voor Android.

De kindvriendelijke app van Google’s grootste video-netwerk geeft alleen content weer die geschikt is voor de kleintjes. Het krijgt ook ouderlijk toezicht mee, waaronder een timer waarmee je kan instellen hoe lang een sessie mag duren en een knop om eenvoudig het geluid van video’s te dempen.

Naast het aanbieden van toepasselijke content van onder andere DreamWorks en National Geographic, krijgt de app vereenvoudigde zoekopties. Hierdoor kunnen de kinderen makkelijk zoeken naar kanalen, playlists van TV programma’s, leerzame video’s en muziek. De app krijgt verder een kindvriendelijk design met grote, vrolijke knoppen en tegels.

Volgens YouTube is er al een tijd vraag naar een dergelijke app: “Ouders vragen ons constant of we YouTube een geschiktere plaats kunnen maken voor onze kinderen”, aldus YouTube Product Manager Shimrit Ben-Yair. Video’s gericht op kinderen ondervinden een groeiende vraag online. “Family entertainment kanalen hebben een groei in kijktijd van 200% doorgemaakt, vergeleken met 50% over de rest van de site”.

Uiteraard is YouTube een commercieel bedrijf. Het is alleen nog niet duidelijk hoe YouTube geld wil gaan verdienen aan deze nieuwe app. Gerichte advertenties lijken geen optie, aangezien Youtube zich met de app gericht op kinderen onder de 13 jaar dient te houden aan de Children’s Online Privacy Protection Act. Deze wet schrijft voor dat ouders op de hoogte moeten worden gesteld als websites data verzamelt van kinderen. Misschien dat deze spinn-off in de toekomst betalend wordt.

Bron: zdnet.be

Online leren: wat motiveert?

Curtis Bonk en Elaine Khoo formuleerden in hun E-boek tien principes waar online leren aan zou moeten/kunnen voldoen. Zodat het ook echt een degelijk rendement heeft. Een must-read dus!

Tegenlicht: Onderwijzer aan de macht

We kijken even bij onze Noorderburen… Een uitzending van 50 minuten, maar die ga je je zeker niet beklagen! Misschien kan je er wel wat mee in je eigen klaspraktijk!
Er is een emancipatiebeweging op gang aan het komen in het onderwijs. Drie scholen scholen nemen afscheid van oude normen en modellen.

In deze tijd van toenemende onzekerheid en verandering is het meer dan ooit van belang dat het onderwijs aansluiting vindt bij de maatschappelijke veranderingen. Waar veel scholen vasthouden aan een traditionele aanpak, zijn er ook scholen die een andere weg inslaan en op zoek gaan naar de vernieuwing.

In de aflevering “De onderwijzer aan de macht” zoomt Tegenlicht in op drie scholen waar bevlogen bestuurders, schoolleiders, leraren en betrokken ouders de ‘vaste waarden’ van het onderwijs ter discussie stellen: de indeling in verschillende klassen en leerniveaus gebaseerd op gestandaardiseerde toetsen, de traditionele afbakening van de verschillende vakken terwijl de natuur en onze hersens dat onderscheid helemaal niet maken, schooltijden die meer verband lijken te houden met de CAO van de leraren dan de ontwikkeling van leerlingen. Kan dat niet anders? Hoe kun je elke leerling het onderwijs aanbieden dat het beste bij ze past?

Volgens Arnold Jonk, hoofdinspecteur Primair Onderwijs, is er meer ruimte voor vernieuwing dan mensen vaak denken, want onderwijsvrijheid is een groot goed in Nederland. De drie scholen benutten deze vrijheid ten volle met radicale aanpassingen als het afschaffen van vakken, les in “grote denkers”, vrije lestijden en kinderen die zelf mogen bepalen welke taal ze willen leren en hoe.

Drie vernieuwende scholen

Op de vernieuwingsschool Niekée in Roermond begonnen ze dit schooljaar in samenwerking met de Open Universiteit met een geheel nieuwe leerroute: Agora. Binnen Agora volgen kinderen onderwijs zonder traditionele vakken, lessen, roosters of cijfers. Schoolniveau’s zijn afgeschaft, want volgens bedenker Sjef Drummen worden kinderen in het huidige systeem veel te snel voorgesorteerd op niveau.

Op het Hyperion Lyceum, in Amsterdam-Noord, werkt Leraar van het Jaar Jasper Rijpma. Hij is docent Geschiedenis en Grote Denkers, een nieuw vak, net als bijvoorbeeld Lifestyle Informatics. Op deze nieuwe school is er alle ruimte voor hem en zijn collega’s om de les- en toetsmethode aan te passen aan de leerstijl en interesse van de individuele leerlingen. Ze denken er zelfs over om zonder rector verder te gaan, nu de pionierende eerste rector een nieuwe lerarenopleiding gaat opzetten, waar docenten in het voortgezet onderwijs zich kunnen ontwikkelen tot ‘meester-docenten’.

En we gingen kijken op een basisschool, waar het misschien wel het moeilijkst is om passend onderwijs te bieden, omdat de groep kinderen nog veel diverser is qua achtergronden en capaciteiten dan in het voortgezet onderwijs. De School in Zandvoort is vanuit particulier initiatief ontstaan en biedt regulier basisonderwijs. Maar wel op een ongewone manier: de school is 50 weken per jaar van 8 tot 18 uur open. Want waarom zou je opvang en onderwijs niet samenvoegen, zodat je flexibele tijden en persoonlijke leerwegen kunt bieden? Ouders worden actief betrokken bij het onderwijs aan hun kinderen en de planning daarvan, en kinderen leren aan de hand van thema’s, waardoor leerstof en excursies samenhang bieden en kinderen zich leren te verhouden tot de wereld om hen heen.

Met o.a. Jelmer Evers van het boek Het alternatief; Sjef Drummen, bedenker van het Agora-project; “Leraar van het Jaar” Jasper Rijpma, van het Hyperion Lyceum en Marjolein Ploegman, oprichter van De School in Zandvoort.

 Bron: http://tegenlicht.vpro.nl