Smiling Mind

Als leerkracht is het belangrijk om steeds in balans te blijven met je werk en jezelf. Daarom werd de app “smiling mind” ontwikkeld. Elke dag even 10 minuten stilstaan… kan deugd doen #zelfzorg

Je kan de app ook gebruiken in je klas – ook je leerlingen kunnen er veel deugd van hebben!

Dieren en planten determineren met ObsIdentify

Mets ObsIdentify kan je op een heel eenvoudige manier dieren en planten determineren. Je maakt een foto in de app; laat er de artificiële intelligentie op los en je komt te weten welk dier je voor je hebt.

Met andere woorden… determineren 2.0 😉

Executieve functies/zelfsturing in je klas

Deze video vraagt 47 minuten van jouw kostbare tijd. Maar je zal het gegarandeerd als een verrijking beschouwen!

Help! Waar is de rust in mijn klas?

Je bent dan zover, je zet in op verschillende werkvormen die kinderen de kans geven om zich te ontwikkelen binnen de 21ste-eeuwse vaardigheden; de keerzijde van die medaille is dat het niet altijd even stil is in je klas. Tijd om na te denken over verschillende plekken in je klas/in de gang/in je school…

Creëer stilteplekken, plekken voor overleg en plekken om te luisteren naar instructie.
Ga op zoek naar plaatsen, maar zorg er ook voor dat je de juiste momenten uitkiest.

Hiernaast is het belangrijk dat de kinderen zich hier zelf bewust van zijn, denk samen na hoe je visueel maakt hoeveel ‘lawaai’ er overal mag zijn. Eventueel zorg je voor een zichtbare decibelmeter in de klas (daar zijn ook zeer fijne apps voor!) en spreek af onder welke waarde jullie zullen blijven.

Overgangsmoment

Nog een manier om dit aan te pakken is stil te staan bij het overgangsmoment van drukte naar stilte. Vaak komen kinderen erg druk van de speelplaats of van de drukke ochtend de klas binnen. Reguleer dit overgangsmoment: 10 minuten yoga, even wat beweging of een ander ritueel zorgen meteen voor een heel ander gevoel en de bijbehorende decibels. Hou het vol en installeer een nieuwe gewoonte, het resultaat zal er zijn.

We mogen het kind niet met het badwater weggooien: differentiatie en actieve werkvormen kunnen niet ontbreken in een kwaliteitsvol onderwijsaanbod. Maar we mogen ook niet doof zijn voor het lawaai dat hier mee gepaard kan gaan. Grote voordeel is dat je er als school veel en snel iets aan kan doen. Experimenteer bewust met verschillende vormen en manieren en kijk wat er werkt voor jouw klas en school. Want niet iedereen kan zomaar even zijn hoorapparaat even uitzetten als het wat teveel wordt…

inspired by: schoolmakers.be

Maak van je groep leerlingen een (h)echte klas

Een vragenlijst voor jouw klas

Soms is het handig om een thermometer in je groep te hangen. Even kijken hoe het gaat. Een klas vormen doe je niet één keer per jaar. Maar elke dag weer. De mythe van “de eerste 8 weken” moet doorbroken worden. Natuurlijk is het belangrijk om jezelf goed te positioneren, de klas te doorgronden, omgangsvormen te bepalen en deze vast te leggen in gezamenlijke afspraken. Of je dit nu doet met klasafspraken of op een andere manier. Leer je leerlingen vooral hoe ze met elkaar om moeten gaan. En hoe ze met jou om moeten gaan. En jij met hen. Dat is een continu proces, niet iets dat je tot aan de herfstvakantie doet en daarna nooit meer.

Uiteraard heb je hier gesprekken over. Even kort tussendoor of in een toegewijd tijdstip. Of je nu mentor bent, op de basisschool werkt of vakdocent bent. Iedere leraar is gebaat bij een positief groepsklimaat waarin de leerlingen zichzelf kunnen zijn en op elkaar kunnen vertrouwen.

Deze vragenlijst is daarom te zien als een thermometer. Even kijken hoe het gaat.

Tips voor afname

  1. Bespreek met de leerlingen dat deze lijst vertrouwelijk ingevuld moet worden. Hun naam moet er wel op, want anders kun je er geen individueel vervolg aan geven.
  2. Nodig de leerlingen uit om zo open en eerlijk te zijn als dat zij durven.
  3. Richt je lokaal zo in dat je leerlingen dit ook echt individueel in kunnen vullen.
  4. Het moet op dat moment en kan niet als huiswerk.
  5. Stel een redelijke tijdslimiet. Het gaat om het meten van het moment en het onderbuik gevoel.

Wat te doen na afname

Dit is aan iedere leraar om zelf te bepalen op welke manier je hier een vervolg aan kunt geven. Als je houdt van statistiek kan het geen kwaad om te turven hoe vaak een bepaalde uitslag voorkomt. Als je liever kwalitatief te werk gaat kun je met name de opmerkingen en gevoelens leidend laten zijn. Wat suggesties:

  • Verwerk de resultaten in een Excel tabel. Hier kun je anoniem de gemiddelde scores laten zien. Let wel op: als je klas uit twee uitersten bestaat (de helft voelt zich onveilig, de andere helft veilig) krijg je een gemiddelde score. Gemiddelden zijn dus misleidend.
  • Nodig bepaalde leerlingen uit tot een individueel gesprek op basis van de uitkomsten van de vragenlijst.
  • Formuleer actiepunten met de klas en leg deze ergens vast: in de agenda’s of op een vel papier. Refereer hier de komende tijd aan. Neem dan na een maand weer de vragenlijst af om te kijken of er verandering is. Houd dit een paar maanden vol.
  • Laat een groep leerlingen een presentatie maken op basis van de algemene feedback. Deze “stuurgroep” gaat een voorstel doen om de sfeer te verbeteren in de klas.

 

Opmerking: als je met deze fiche aan de slag gaat, raad ik aan om te kiezen voor maximaal ‘4’ opties en geen ‘5’. Doordat er bij een oneven getal een ‘midden’ is, kunnen kinderen ook ‘onbeslist’ overkomen en dat geeft dan weer een zeer vertekend beeld.

Vragenlijst

Bron: www.lerenleukermaken.nl 

Chrome Music Lab

Leerlingen die in enkele klikken hun eigen liedjes componeren en dat zonder enige muzikale kennis… het kan!

Google ontwikkelde onder de noemer ‘Chrome Experiments’ het Chrome Music Lab.

Door een tekening te maken via de “Kandinsky” module krijg je je tekening als sound te horen en meer!

Chrome Music Lab biedt verschillende mogelijkheden om muziek te componeren.

Verrijk het luistervermogen van kinderen

Dag in, dag uit horen kinderen popmuziek en komt er een berg commerciële muziek op hen af. Wanneer je dan hun luisterwereld wil verbreden bots je soms op verschillende vragen. Misschien is daarnaast muziek ook helemaal niet je ding, toch hoort het tot de algemene ontwikkeling van kinderen.

Het project Start To Listen helpt je hier mee. Je vindt er een rijk aanbod van luisterfragmenten gecombineerd met aanzetten om tot klasgesprekken te komen, maar ook een aanbod van activiteiten. Je hebt de probeerversie die je kan gebruiken zonder registratie, als je registreert heb je toegang tot meerdere fragmenten. Opgelet: registreren is volledig GRATIS! Het is enkel om je te kunnen ondersteunen met meer info, updates,…

https://www.starttolisten.org/

 

 

10 Filmpjes om probleemoplossend denken te stimuleren

Deze 10 filmpjes kunnen probleemoplossend denken helpen stimuleren. Kinderen kunnen vooraf zelf het probleem beschrijven en er een oplossing voor bedenken, daarna zien ze ook een andere mogelijke oplossing. Uiteraard kan je de filmpjes ook nog voor andere zaken gebruiken.

  1. Piper Short Movie
  2. Ormie the Pig 
  3. Let Me In!  
  4. Sweet Cocoon
  5. Rollin Safari 
  6. Embarked
  7. TV Dinner 
  8. Playmate 
  9. Birds on a Wire
  10. Sticky Tape 

 

Bron: http://speechisbeautiful.com/2017/03/10-wordless-videos-teach-problem-solving/

Het ‘IK’-rapport

#zelfreflectie

Bron: Pinterest – Chantal Versluijs

Skillsdojo

Heb je mama’s en papa’s op school die graag met hun kinderen werken rond STEM en niet goed weten hoe ze het moeten aanpakken? Skillsdojo is hier dé oplossing voor!

Stapsgewijs komen er op de website enkele challenges/missies bij waarbij de kinderen samen met hun ouders deze kunnen voltooien. Ook ouders krijgen een stevige theoretische achtergrond mee. Dit kan al vanaf het eerste leerjaar!